Германският манастир „Свети Иван Рилски“ -част от Софийската Света гора

Само на 15км от София, близо до село Герман, Лозен планина е приютила в полите си Германския манастир „Св. Иван Рилски“. Германският манастир е един от най-старите манастири в България. Той е сред многото, които влизат в така наречената „Софийска Света гора“.До манастира може да се отиде както с автомобил, така и с автобус от София до село Герман и от там – пеш около 40-50мин. С кола се достига от София по Околовръстното, след светофара за Горубляне е кръстовището за Герман. Тръгвайки към селото, първата улица в ляво води към манастира, който е в подножието на планината.

Пред манастира има широко място за паркиране, където мързеливо се излежаваха на припек над 10 кучета, безгрижно наслаждавайки се на следобедния припек. От паркинга продължава път, който активно се използва за разходки из Лозенската планина. По пътя на 100 метра от манастира се намират тучни ливади, познати на жителите от София, като място за пикник, на които бяхме идвали в задушни летни дни с приятели.

Според легендата на мястото на сегашния манастир за кратко е живял Св. Иван Рилски, още когато е бил „пустинника“ Иван. След престоя си в планината тук, българския светец тръгва за Рила, отдава се на пост и молитва и основава Рилския манастир. Построен през X век, до днешния си облик Германския манастир е бил опожаряван три път. Винаги обаче са се намирали хора, които да възстановят светата обител. Предполага се, че е бил мъжки манастир до разрушаването му от османците през 14 век. Манастирът е подворие на Зографския манастир „Св. Георги“ в Света гора. По време на първата национална катастрофа от новата ни история, България купува жито със злато от Зографския манастир. По-късно Андрей Ляпчев не връща дълга с пари, а с 8 манастирски имота. Единият от тях е именно Германския манастир „Св. Иван Рилски“.

Големите секвои в двора веднага приковават погледа . Те са засадени лично от цар Борис III и съпругата му през 90те години на 19 век.Между тях се намират двете камбани, които известяват времето за служба. На 5 юни 1926 г. с указ на цар Борис III е учредена ефорията „Зограф“ за подпомагане на българския манастир „Св.Георги Зограф“ в Атон. От 1928 г. Германският манастир е поверен за вечно ползване на ефория „Зограф“.
На 1 и 2 юли цар Борис III е на посещение в Германския манастир, дарява му дарохранителница и засажда от западната страна на храма още една секвоя. Трите „царствени“ дървета сега придават особено очарование на старото духовно средище.

Освен църквата, в чиито основи здраво са се хванали вековните дървета, манастира разполага и с една голяма жилищна сграда. Но не предлага храна и нощувки. Това са стаите, килиите, на монасите и хората, които да грижат манастира да изглежда толкова добре. Макар и да няма стенописи, в църквата има прекрасни икони, а самият иконостас е изключително красив и омайващ. След като запалите свещичка, за закупуването на която може просто да оставите пари и без да има човек на касата, може да влезете в храма и да останете сами със себе си.

В двора на мастира има красиво оформена чешма със скамейки и цветя и простанство за отдих и размисъл.

Според една приписка (летописна бележка) тя била подновена през 1801 г. от „механджи Манол Торбичин син Хаджийски, и Мито, хаджи Матов зет, и Стоян от Подуяне, и Стефан, хаджи Златков зет“. Тя и сега ромоли и притегля посетители, богомолци, гости на Германския манастир. Стара източна мъдрост гласи, че раят на земята е там, където се чува ромон на вода, звън на пара и смях на жена.

„Под манастирската лоза“ – така големият ни писател Елин Пелин е озаглавил цикъл от свои прекрасни разкази. Една част от тях той е написал тук, под манастирската лоза на Германския манастир „Св.Иван Рилски“. За други, от същия цикъл, пак тук са се родили идеи – в сладките приказки с приятелите му от ловната дружинка, в която е участвал и цар Борис III.Чешмата под лозата в Германския манастир се именува Ловджийската.

В манастира се намира ценна икона за миряните на Света Богородица, която се твърди, че в чудотворна. Също се пазят мощите на свети Харалампий. Манастирите от Софийската Света гора се планира да бъдат свързани за туристи и вярващи с еко и вело алеи в близко бъдеще,което ще популяризира манастира в Герман, както и останалите 40 манастира, които са част от комплекса манастири.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: