Пътуване с теснолинейката или да бъдеш Индиана Джоунс на релси

През месец август теснолинейката, една емблематична влакова линия, която няма аналог в България, навърши цели 93 години!

В моето детство теснолинейката беше единствения начин да се стигне от моя роден град Ямбол до град Гоце Делчев, където прекарвах време с моята баба и братовчеди през лятото. Макар, че пътуването беше продължително, днес в спомените е останала една по детски романтична картина от това почти приказно пътуване. Бидейки в Добринище през август, реших, че искам да преживея този детски спомен отново през призмата си на голям човек.

Самото име на тази жп линия идва от по-тесните релси (760мм разстояние между релсите). Вагоните са в умален размер, като в момента са само три на брой на композиция. Скоростта на мотрисата около 35 км/час позволява почти физически контакт с природата по време на пътуването.

Линията свързва гара Септември и гара Добринище и е с обща дължина 124,7 км. Тя пресича Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. За 125 километра, Родопската теснолинейката тръгва от низината на река Марица, минава през красивото скалисто дефиле на Чепинска река, достига най-голямата котловина в България – Чепинската и спира в СПА столицата на Балканите – Велинград. След нея с уникалната „осморка” достига на кота 1267 метра най-високата жп гара на Балканския полуостров – Аврамово, където среща Рила планина. Оттам се спуска в зелената долина на Места по стария римски път към Солун и достига Разложката котловина – най-висока в България. Преминава през ски столицата на Балканите – Банско и достига китното градче Добринище, сгушено в полите на Пирин планина.

Нашето пътуване се състоя в деня на втория събор, който се провежда на гара Аврамови колиби, организиран от млади ентусиасти и поддръжници на теснолинейката и българския фолклор. Прекрасната инициатива, подета предходната година, тази година с наслов „С хорá и песни край релсите тесни”.

Тя видимо вече придобива популярност и през прозорците видяхме приготовленията за празничния ден. А сред тях палатки, щандове и голяма сцена на красивата поляна непосредствено до гарата. Обещахме си да бъдем част от това празненство следващата година и с доза съжаление подминахме гарата продължавайки в посока Велинград.

Линията е била проектирана през 1920 година от инж. Стоян Митов – наследник на Каблешковия род от Копривщица. В строителството на този грандиозен жп проект участват основно трудоваци – местни трудоспособни българи, които служат на държавата в изграждането на големи съоръжения в съответните райони на страната. Участъкът Банско – Добринище е построен с доброволен труд на жителите на село Добринище, днес курортно градче. През следващите десетилетия имената на експлоатационните пунктове се променят, но и до днес почти всички остават обслужвани от влаковете по теснолинейката. Спирка Баните получава името на кантонера, загинал при изпълнение на служебните си задължения от падане на скална маса – Марко Николов. Спирка Дорково става гара, след което получава името Цепина. и от 2002 година отново е само спирка. От 2017 г. в нея се помещава единственият у нас Дом-музей на теснолинейката Септември-Добринище. Спирка Бакърджийски хан е преименувана на най-близко разположения връх – Милеви скали, а по-късно е закрита. Спирка Дренов Дол също е закрита през 50-те години на миналия век. Още в първата 1926-а година гара Чуката е прекръстена на Костандово поради близостта й до едноименното село, днес град. Интересна е историята на гара Лъджене, която от 1948 г. се преименува на гара Каменица. След като селата Каменица, Лъджене и Чепино са обединени те сформират така наречения град Велинград. Още преди откриването на линията възникнал спор между жителите на Каменица и Лъджене как да се казва гарата. Понеже линията не минавала през Каменица, а каменци искали и тяхното село да се знае от пътуващите, се взело решение името на гарата да включва имената на двете села, въпреки че се намира в центъра на Лъджене. По-късно името остава само Лъджене и така до обединяването на трите села.

Пътуването с теснолинейката освен с невероятните природни картини очарова и с непосредствената атмосфера във влака. Бързо се преодоляват различията и започва непосредствен разговор със съседите. За 6те часа прекарани в двете посоки Добринище-Велинград и обратно се запознахме с колоритни местни, туристическа група от Плевен, и продавачка на гара Якоруда, всички много приятелски настроени и истински любопитни към пътуващите. Естественият климатик на вагоните, така наречените „балкончета“ или разстоянието между вагоните което се използва за панорамна площадка беше едно от най-забавните неща с което запълнихме времето.

Минава се през мостове, рекички, тунели, махали, планински пътеки, в опасна близост до скали и места за които не би се сетил човек, че съществуват дори.

Най-дългият тунел е преди гара Аврамово и е дълъг цели 315 метра! А от там до гара Септември малката композиция слиза около 1000 метра надолу! Легенди разказват за младежи , които скачали от вагоните за да наберят горски цветя за любимите си и смело се качвали обратно във влака по време на движение!

За нас пътуването беше с опознавателен характер, но за много хора от тези населени места, теснолинейката е единственото средство за предвижване, след като до някои няма дори прокаран път! Част от гарите изглеждаха разрушени и изоставени,но повечето бяха поддържани и спретнати.

Трябва да спомена, че теснолинейката в днешно време продължава да съществува в голяма част благодарение на млади хора, които застанаха зад идеята с много усилия и от чисто родолюбие за запазването и. Такъв е Кристиян Ваклинов, който като ученик и любител турист ревностно застава зад тази идея, когата през 2015 БДЖ планират закриване на четири гари и евентуално закриване на цялия маршрут. Кристиян успява да събере над 7500 подписа и се преборва с недалновидното решение на държавната железница! Младият мъж предотвратява закриването на теснолинейката и след закриването на подобна линия Червен бряг-Оряхово преди години, родопската теснолинейка продължава да функционира. По настоящем в социалните медии негови сподвижници, туристи, планински водачи организират постоянно опознавателни пътувания с влакчетата. Приятели на теснолинейката са и организаторите на самодейния фестивал споменат по-горе, който искрено се надявам ще просъществува, както и самата теснолинейка!

Гражданското сдружение „За теснолинейката“ подкрепя каузата и предоставя подробна информация за историята на теснолинейката, както и за фестивала организиран през август и други събития в региона. Техният сайт е най-подробният източник за информация за съоражението: http://www.tesnolineikata.bg. На 30 юли тази година Гражданското сдружение организира празнично пътуване и тържествена програма по случай 80-годишнината от откриването на теснопътния участък Чепино-баня – Якоруда – Белица. Важно е да се спомене, на откриването на този участък лично негово величество Цар Борис III Обединител управлява първия влак по новата отсечка. На 30 юли 1939 година, рано сутринта специалният влак с царското семейство и представители на власта потегля от тогавашната гара Саранбей, днес Септември. На Гара Чепино-Баня ( днес спирка Велинград Юг) царят и семейството му са тържествено посрещнати. Населението на околните села дошло на гарата, за да види двете чудеса- царя и влака на едно място. След празничи речи и емоции, теснолинейките по програма потегля към Якоруда. По случай 80 годишнина от откриването на теснолинейката, гражданското сдружение организира празнично с еталонния влак „Родопи” по маршрут Септември-Белица-Септември. Всички желаещи да се докоснат и снимат с ретрокомпозицията от парен локомотив и пътнически вагони от царско време можеха да го направят.

Пътуването с теснолинейката беше едно незабравимо преживяване. Слезнахме на гара Добринище с нежелание и си обещахме да повторим пътуването и през зимата за да видим всички тези природни красоти и селища във феерията на снега.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: