Роженската обсерватория-национална гордост или забравен бастион на науката

Ако в съвремеността потърсим пример за будители, сред тях безспорно са учените от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен. И не само защото буквално будуват нощем, а защото са запазили ентусиазма си да правят наука, макар и с оскъдно финансиране. Националната астрономическа обсерватория „Рожен” е разположена на родопския връх Рожен, на 1750 м надморска височина, на около 25 км от гр. Смолян. Обсерваторията е открита през 1981 г.Тя е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура за над 12 млн лв и все още е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в района на Югоизточна Европа.Най-интересното е,че там има построена писта за хеликоптери навремето от другаря Живков, която е използвана от тогава до сега само един път – на откриването и от същия господин Т. Живков:).

На Роженската обсерватория се озовахме в един от дните на Роженския събор. Открихме пътя до нея буквално на два хълма разстояние от поляните на събора и веднага след настаняването ни в палатковия лагер се информирахме за часовете за посещение. Обсерваторията се намира около 15 км. от Пампорово и на толкова от Чепеларе, и на три км от Роженските поляни. Пътят от Роженските поляни е нов и хубав в по-голямата си част.

Гледка от рампата заобикаляща цялата сграда

Посещенията бяха през час и посетители не липсваха покрай събора на съседните поля и. Посрещна ни млад астролог, който с много ведра усмивка и заразяваща енергия ни предразположи към нашето познавателно приключение в света на астрономията.

Беше ни интересно да узнаем за историята на малкия параклис, който се намираше непосредствено до входа на сградата с големият телескоп. Разбрахме, че НАО Рожен е единствената в света обсерватория, на чиято територия има сграда с религиозни функции! Беше иронична колаборация между науката и религията, в която очевидно и двете съжителстват до ден днешен в мълчаливо съгласие:) . Храмът “Света Троица” е имало идея да бъде съборен, за да може да бъде построена голяма рампа, на която делегациите да се снимат за спомен пред обсерваторията. Слава Богу, никой не се е решил да събори храмът. Скромната свята обител беше отворена при нашето посещение и дори имаше запалени свещички. Приехме го като Божествената подкрепа за най-голямата научна обсерватория! За да разбираш звездите е необходимо да вярваш в Божествения замисъл за съвършената хармония на космоса!

Обсерваторията предлага дневни и нощни посещения, като за нощните е необходима предварителна заявка и минимум от 4 посетители. По време на нашето посещение се намирахме в залата под купола с 2-метровия телескоп Ричи-Кретиен-Куде (РРК), който притежава основно огледало с диаметър 2 м. Разбрахме, че обсерваторията има общо 4 телескопа. Покривът се отваря и цялостният купол се върти на 360 градуса.

Беседата беше представена на разбираем език с минимално количество астрологически термини, но голям обем информация!

Всички присъстващи попивахме с детско любопитство думите на младия астролог, който с увереност цитираше имена на съзвездия, разстояния в светлинни години и охотно отговори на пороя от въпроси последвал презентацията.

В самото помещение, в което е телескопа, имаше красива изложба със снимки на различни звезди и други интересни наблюдавани през годините обекти. Там можеше да се видят изложени и старите пултове, с които преди години се е управлявал телескопа! Компютъризирането на телескопът е осъществено с Европейски фондове на сумата от 300 000 Евро!

Желаещите и тези, които не се страхуват от високо се разходиха по рампата-тераса около самата сграда, която като височина е около 5-6 етажна сграда. Гледката от балкона на Обсерваторията беше уникална и 360 градусова. Виждаха се Роженските поляни, Кулата Снежанка и дори част от Пампорово.

На територията на самата обсерватория Рожен са разположени още няколко по-малки сгради, сред които работни центрове, административна и жилищна сграда, а също така и няколко кошера. Видяхме метеорологична станция, с уреди с най-причудати форми и предназначения.

Ог медиите знаех,че обсерваторията неколкократно беше пред закриване, поради липса на достатъчно финансиране. Действително базата около сградите беше доста занемарена, макар, че портиерът ни каза, че има достатъчно персонал за поддръжка на територията на обсереаторията. Уверихме се, че малкото хора, които продължават да работят там го правят с истинска страст и порив да откриват и да допринасят към света на науката с нови факти и открития. Едни истински будители и радетели на науката!Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: