Правец-Музейният комплекс и родната къща на Тодор Живков

Правец е китно градче само на 70 километра от София в посока североизток. Ако за по-младите се асоциира с красивият Правец ризорт, построен покрай магистрала Хемус, малко преди самия град, за останалите живяли в епохата на социализма, той напомня за епохата на Тодор Живков. Моето поколение помним славата на първите български компютри Правец, които по това време ни поставиха на челни редици в световното технологично развитие. Правец предизвиква противоречиви чувства. Причината за тях е, че Правец стана забележим на картата по време на управлението на Тодор Живков, или както го наричаше галено народа бай Тошо. Като се абстрахираме от историческия контекст на епохата на неговото 33 годишно управление, днес Правец съхранява историята на една цяла епоха-епохата на социалистическото управление.

В Правец днес може да се посети обособения Музеен комплекс, който включва историческия музей в самия център на града, музейната сбирка „Тодор Живков и света-отминало настояще“ и къщата музей на Тодор Живков.

Къщата се намира в гр. Правец на ул. Васил Левски 32. Включена е в Музейния комплекс на града и е отворена за посетители. Представлява архитектурна и етнографска възстановка на късновъзрожденски, балкански тип къща на два етажа. Реставрирана е и е превърната в музей още през 1974г.


През 20

Родната къща на Тодор Живков е в късно възрожденски стил от 18-19 век и е на два етажа. Построена е от бабата и дядото на Живков. Стаите се наричат КАЩИ, има специално помещение за работа с вретено, обща спалня със сламени одари, кухня и стая с огнище. На първият етаж е зимникът, където са прибирали животните в студа. На втория етаж е станът, на който майката на бившия държавен глава – Маруша Живкова, е тъкала черги. В съседство е малка стаичка, която била всекидневна, и в нея на огнището се е готвело. Цялото семейство е спяло в последната стая на дома върху две ниски легла, покрити дюшеци.
Подредбата на къщата показва колко скромно е живяло семейството и откъде е тръгнал Тодор Живков, за да стигне до първия пост в държавата.
Домът му все още е собственост на семейство Живкови и за него освен уредниците на музея се грижи и дъщерята Евгения.

В двора на къщата е отворена музейна сбирка „Тодор Живков и светът – отминало настояще“. Къщата – музей работи всеки ден, така че посетителите могат да я разгледат дори и в почивните дни, понеже има голям интерес от българи и чужденци.

В музейната част откриваме и специална зала, която проследява развитието на компютрите Правец. Тяхното производство започва в началото на 80-те години като България се нарежда на 3-то място в света по производство и използване на електронни устройства на глава от населението. През 90-те години производството е прекратено. Частна компания възражда марката компютри през 2014 г. като в момента са налични както лаптопи, така и смартфони.


Част от подаръците, които Тато е получавал като главен секретар на ЦК на БКП, са изложени в съседство на родната му къща, която и не може да ги побере. Те са в настояща общинска сграда, която някога Живков е ползвал като приемна за делегации и граждани. Подаръците му са изложени тук, след дълга преписка с резиденция Бояна, където още се съхраняват около 1500 експоната, получени от Живков от различни чуждестранни и наши делегации или гости.

В сградата, охранявана и със СОТ, се намират доста ценни експонати с протокол за държавно пазене. Повечето от тях са със статут на движими паметници, друга част са в Националния исторически музей и в Художествената галерия в София.

Предметите са от цял свят и носят духа на различните култури. От снимките и материалите става ясно, че по времето на Живков сме имали дипломатически отношения с Англия, САЩ и други западни страни. Тодор Живков умело е лавирла както със държавните управници от западния свят, така и с Брежнев. Той е единствения държавен глава от социалистическия блок, който посещава Япония. Цял рафт има изложени снимки на Живков с императора и неговата съпруга и на подаръците от тях за държавния глава. Беше любопитно за мен да науча, че императорът посреща Живков като далечен роднина, смятайки, че двата народа са произлезли от братски племена живяли подобен номадски живот на коне.

Тодор Живков посещава и папата по това време, което е било немислимо във времена на агностицизъм и снимките от изложението свидетелстват за тази чест.

В Правец изложените образци са 239, но част от тях са с по няколко експонати. Лично директорката на музея и двама уредници са ги избирали три дни в резиденция “Бояна”. Сред подаръците има и предмети от Никарагуа и подарени лично от Леонид Брежнев – писалищен комплект с орнаменти и ловни пистолети. Тук може да се види лично подписана картичка от Муамар Кадафи, както и снимка със младият Бойко Борисов, запечатани моменти със почти всички лидери на политическия свят по времето на управлението на Живков, крале, президенти, диктатори. Експозицията е повече от впечатляваща-тя е зашеметяваща както като разнообразие, така и като изработка на самите подаръци. Изложени са инкристирани оръжия, порцеланови статуетки, кожени амулети, картини, дърворезби, посребрени и позлатени съдове. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят. Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Правец е община с многопластова култура от няколко хилядолетия. На територията на община Правец до момента са регистрирани над 150 тракийски могили, няколко селища и пет крепости. От тях са проучени 53 могили до момента.

ИМ-Правец се развива като храм на познанието за древност, корени и памет вече 40 години от създаването си.Той е институцията, която съхранява и популяризира богатото културно-историческо наследство на общ. Правец, съхранява го за поколенията, за да имаме едно достойно бъдеще.

Музеят предлага аудио гид, който предоставя аудио разказ за историята на региона и за всички обекти в града.

Експозиционният разказ започва с най-древната история на Правешкия край през времето, когато тези земи са били населявани от траки, през римската и ранновизантийската епоха, средновековието, мрачните години на турското робство и българското Възраждане в т.ч. национално-освободителните борби, участието на правчани в четническото движение и създаването на комитетска мрежа по времето на Васил Левски, Освобождението и завършва със социално-икономическото и културно развитие през 20-те и 30-те год. на ХХ в.
Музейната експозиция представя оригинални възстановки на погребален ритуал под могилен насип от римската епоха (II – III в.) и на автентичен домашен кът с богат етнографски материал.

Интерес предизвикват старите носии характерни за правчани, тъканите, накитите, носени от жените, ценните икони от старите църкви.


Исторически музей – Правец разполага с място и организира временни тематични и художествени изложби – гостуващи от други музеи и такива с новопридобити и непоказвани експонати от фонда.

В момента на моето посещение гостуваше експозиция от Музеен център Созопол.

В околностите на Правец заслужават внимание крепостта Боровец, както и манастирът Св. Теодор Тирон.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: