Никополус ад Неструм-градът на победата на Местра

Никополис ад Нестум е измежду малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от римския период по нашите земи. Основан е от римския император Траян, който е титулуван като един от т.нар. „петима добри императори“, чието управление се отличавало със стабилност и най-голям разцвет на Римската империя. Траян построява по време на своето управление още един стратегически град на територията на България, известен като Никополус ад Иструм, чиито разкопки могат да бъдат видени в близост до Велико Търново.

Археологическият обект Никополис ад Нестум се намира до село Гърмен, на около 7 километра североизточно от град Гоце Делчев и на около 50 километра югоизточно от Банско. До обекта се стига с кола. Разстоянието от град Гоце Делчев до мястото се взема с кола за по-малко от 10 минути, а от Банско за около 45 минути. Градът е бил построен в сегашната Гоце Делчевска котловина, заобиколен от достолепните възвишения на Пирин и Родопския масив.

Имахме късмета да получим подробна беседа от уредника на археологическите разкопки, който старателно ни разведе през цялото археологическо селище, предоставяйки ни информацията която му беше известна за разкопките.

Обектът е разположен на обширна площ. Там могат да се видят масивни крепостни стени, на места – реставрирани, останки от аристократична вила, късноантична баня, сгради.

Археологически проучвания на терена са правени през 80-те години на миналия век, които след това са били преустановени, за да се продължат отново през 2007 година и след това.

Император Траян основава града през 106 година в чест на победата му над даките, които спадат към групата на тракийските народи. В превод името на града означава „Град на победата, разположен при Нестос“, а Нестос е античното име на протичащата наблизо река Места. Градът е построен върху по-старо тракийско селище.

Част от историята на Никополис ад Нестум е и сеченето на монети от времето на император Комод до управлението на император Каракала.

Откритите при проучванията монети и оброчни релефи разкриват, че по това време са били почитани божествата Зевс, Хермес, Плутон, Хигия, Тракийския конник, Арес, Дионис, както и речния бог Места.

След основаването си, градът постига икономически, политически и културен разцвет в периода 2ри – 6ти век. В края на 6-ти век е разрушен по време на аваро-славянското нашествие. Възстановен е през 10ти век, като тогава носи името Никопол. През 13-ти век Никопол е унищожен от кръстоносци. През турското робство в района е имало селище с името Неврокоп, което е турската форма на гръцкото Никополис. През годините селището се измества с няколко километра на запад и предшества днешния град Гоце Делчев.

След Освобождението на България през 1878 г. Неврокоп остава в рамките на Османската империя. Градът е освободен без битка по време на Балканската война на 19 октомври 1912 година, а първият кмет на града е поетът Пейо Яворов.

Най-впечатляващи в рамките на днешния културно-исторически обект Никополис ад Нестум са останките от римска аристократична вила, късноантична баня и най-вече – масивните крепостни стени. На места стените са претърпели реставрация, но голяма част от тях са автентични.

Ако отдъхвате някъде там в района на град Гоце Делчев, най-близките до Никополис ад Нестум места, които ви препоръчвам непременно да посетите са родопските села Лещен и Ковачевица. Там ще се отърсите от забързания ритъм на големия град и ще намерите тишина, спокойствие и красиви гледки.

Ако разширим периметъра, ще спомена още няколко места – село Делчево над Гоце Делчев, Хаджидимовски манастир, исторически ландшафтен парк Градище до село Долно Дряново, село Долен.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: