Каньонът на водопадите до Смолян

Ако сте в Смолян или сте се запътили към Пампорово за да се порадвате на удивителните Родопски масиви и просторните гледки от телевизионната кула там, непременно местните хора ще ви препоръчат да посетите Екопътеката наречена Каньонът на воопадите. Каньонът е около 6 км, водопадите по който са обхванати от пътека облагородена по Българско-Гръцки проект за развитие на природното наследство в региона на Южна България. В момента, поради голямата популярност на тази туристическа дестинация, пътеката е удължена до 10 км, за тези, които имат желание да видят повече от водната феерия.

Пътувайки по основния път Пловдив-Асеновград-Смолян, след като стигнете до Смолян на първия сфетофар поемате надясно. След това следвайте указателните табели за западния квартал Средок и село Мугла. След приблизително 7-8 километра ще видите указваща посоката към „Резерват Сосковчето“. След като подминете автобаза, се озовавате на място оформено като паркинг от където тръгва пътеката. Минава се през древноримски мост, след който постепенно започва изкачването по пътеката нагоре в планината. Местността се намира на само 10 километра от границата ни и често може да се чуе гръцка реч от любители на природата от съседната Гърция.

При норамално темпо пътеката може да се мине за 4 часа, самата тя е в кръгова форма и завършва там където започва. Минава се покрай повече от 40 -50 водопада с различна височина и дебит. В началото водопадите са по-скромни, самата пътека лъкатуши по дървени мостчета, прескача реката ту от ляво, ту от дясно, докато отвежда до внушителната панорамна гледка на целия Смолян и околия.

Еко пътеката е изключително достъпна за туристи, включително и за деца, затова е много посещаване целогодишно. Тя следва течението на Еленска река.

Този маршрут предлага възможността да се наслади човек на красотата на планинския пейзаж, на чистия въздух, на свежестта на гъстите борови гори и на успокояващия ромул от спускащата се по скалите вода. Навсякъде има ясни обозначения по дърветата и по скамейнките,специално изградени за отдих.

Най-голям от всички водопади в каскадата е Орфей. Той се спуска от доста голяма височина. Неговите студени и прозрачни планински води пропадат от височина 68 метра. По-малките водопади „Сърцето“, „Камен улей“ също са интересни и много красиви.

Местността се смята за една от най-прелестните в цяла България и е една от причините, поради които Родопите са описвани като най-красива от всички български планини. Панорамните площадки са обезопасени и носят звучните имена Евредика и Стражите.

Счита се, че най-добро време от годината, в което да се посети Каньона на водопадите е късната пролет или началото на лятото. Най-красив и привлекателен за туризъм е съответно месец юни. От една страна, мястото се намира в Южна България, което предполага, че месецът би трябвало да е доста горещ. От друга страна обаче, каньонът е разположен насред Родопите, непосредствено на запад от град Смолян. Голямата надморска височина, която на места надхвърля 1600 метра, предполага, че туристите ще бъдат пощадени от летните горещини и ще се насладят на приятни температури достигащи около 24 – 25 градуса на сянка.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: