Музеят на солта в Поморие, единствения по рода си музей в Европа

Солта, която ежедневно консумираме и приемаме за даденост в древноста е била изполвана за разменна стока, лекарство или просто като знак за благополучие. В миналото тя се е ценяла колкото златото, а за обитателите на пустините употребата на сол е гаранция за тяхното съществуване. За тях солните находища са ценни като златни мини. За солта са се водили войни. Солта е служила дори като средство за разплащане. Древен Рим например един роб се продавал за толкова сол, колкото самият той тежи, а на римските войници са заплащали със сол. Солта е била много по ценна за оцеляване на хората, отколкото златото.

Римляните много обичали да солят зеленчуците, които консумират, а това довело до вмъкване на латинската дума за сол в думата за салата ( на някои латински диалекти salata буквално означава солен) .

Нашият език също разполага с доста изрази, подчертаващи значението на солта.”Солта на земята”, „..ценен като солта”, “..безвкусен като ядене без сол” – това са само част тях.

В китното морско градче Поморие, известно в древността като Анхиало е създаден музей на солта, който привлича любопитни туристи целогодищно с което ние с основание можем да се гордеем. В древните времена местните хора са искали да кръстят Анхиало „соленият град“, понеже добива на сол е бил тяхния основен поминък, за който се знае дори преди града да бъде обособен (5 век пр.н.е).

Музеят на солта е открит през 2002 година, като изграждането му е осъществено с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез програма „Фар”, в изпълнение на проектите “Всичко за солта” и “Развитие на Музея на солта в Поморие като завършен обект”.Намира се в района на стария град – на тясната ивица между Поморийското езеро и самите солници.Тук, на площ от 20 декара са изложени инсталации и посетителите могат на живо да се запознаят с всички технологични операции на  добив на прочутата поморийска сол и луга, да разговарят със соларите, и така да усетят автентичната атмосфера.Всъщност, производството на сол днес, става по същия начин, както това е ставало и в миналото. В древните времена технологията на добиване на сол с изпарението на водата от слънчевите лъчи и тук се е наричала „Анхиалска“.

Музеят, който представя древна анхиалска технология за добиване на сол, включва  експозиционна зала, обзаведена с необходимата съвременна аудио и видеотехника.Колекция от стари фотоси проследява производството на морска сол още от началото на ХХ век до наши дни.В допълнение са представени копия на османо-турски документи от 15 – 19 век, които разказват за тогавашната търговия и административни процедури.Музеят разполага и с топографски карти от периода 18 – 20 век.Освен това, отблизо могат да бъдат разгледани автентични инструменти и съоръжения като дървени колички, гребла и други пособия.А на открито – възстановена част от теснолинейката за транспортиране на солта, допълва музейната експозиция.

И така – технологията, практикувана повече от 25 века се състои от следните етапи: последователно преминаване на морската вода от морето към езерото и оттам – преминаването й през няколко басейна ( тигани ) – с цел изпарение и повишаване концентрацията на солта.Процесът завършва с кристализация в по-малките солници, с размери от 80 до 100 кв.м.

 Поморийското езеро, в чиито граници се намират солниците и музеят, е защитена зона. В езерото са установени над 200 вида птици, а над него минава част от миграционния път на птиците Via Pontica. Има построени природозащитни изкуствени островчета, където гнездят колонии от речни и гривести рибарки, саблеклюни и други.
Специални камери в солниците проследяват поведението на птиците, а посетителите могат да наблюдават пернатите на екрани в сградата на музея. Тук може да се закупят допълнителни информационни материали и сувенири.

Поморийската кал и лечебната луга, които естествено се формират в Поморийското езеро целогодишно привличат хора за процедури под открито небе. За улеснение на желаещите да се възползват от естествените лечителни качества на калта, има построени душове и съблекални непосредствено до музея на солта.

На входа на комплекса се продава козметика, разработена съвместно с учени от БАН със сертифициран произход и доказани качества, изцяло базирана на Поморийската сол и луга Sea Stars.

Работното време на музея е от 15 юни до 15 септември, от 8 до 18 часа през седмицата, а през събота от 10 до 18 часа. Билети за учащи и пенсионери са 2 лева, за останалите граждани 3 лв.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: