Местността „Бакърлъка“-или птичи поглед към Бургаския залив

Местността Бакърлъка се намира на 30 км от гр. Бургас, в границите на община Созопол. Основното, което привлича туристи е хубавата панорамна гледка отвисоко (376м надморска височина) на целия Бургаски залив.

Ако се идва от Бургас, то най-напред ще се достигне до село Росен (22 км от Бургас) и оттам след  8 км до мястото. От Росен се отива до така нареченото „депо“ и малко след изоставената бетонова естакада се завива вляво. Следва асфалтиран участък (2,6 км) , който може да се премине с автомобил, но пътят е в лошо състояние и се изисква повече предпазливост. В края на пътя има заградена военна зона с радиотехническо съоръжение и много антени, където може да се паркира. Оттам по кратка пътечка през гората се стига до склон, от който се разкрива великолепен изглед към Бургаския залив, и Созополските острови, които са наблизо. При липса на мъгла може да се наблюдават двата крайни носа на залива  – нос Емине отляво и нос Коракя отдясно.

Ако се идва от Созопол, най-напряко е да се премине през село Равадиново. 


Панорамна гледка през лятото към Созопол и остров Св. Иван. Вляво е Черноморец, а в залива помежду им се намират къмпингите Градина и Златна рибка

Официалното име на Бакърлъка е Медни рид и въпреки, че промяната на името е направена преди десетилетия, името Бакърлъка си остава по-популярно. Ридът е с дължина 20 км и с широчина 3 км с продълговата форма и върви успоредно на Черноморското крайбрежие. От север започва от парк Росенец, а на юг достига до р. Ропотамо, която го дели от Узунджа баир. Ридът принадлежи към планината Странджа, но извън границите на Природния Парк Странджа.

Иглед от къмпинг Градина към Бъкърлъка

Както може да подскаже името „Медни рид“,  мястото е свързано с добива на мед започнал още през второто хилядолетие преди Христа и продължил до 20 век. Като останки от живота на древните са се запазили пръснати на места долмени, както и останки от тракийски крепостни стени градени от ломен камък без спойка.

Гледката към Созополският залив

Целият район наоколо попада на територията на „Защитена местност Бакърлъка“. При посещение в местността трябва да се спазват определени правила с което да се гарантира съхранение на природните дадености. Освен това, тук се среща и рядкото хагерово лале (тракийско лале) както и представители на шипобедрената костенурка.

Хагерово лале ( тракийско лале)

На територията на местността са регистрирани 172 вида птици, от които 43 са защитени и включени в Червената книга на България.Един отговор за “Местността „Бакърлъка“-или птичи поглед към Бургаския залив”

  1. Много е красиво, препоръчвам го на всеки!!! Красиво е както през зимата, така и през лятото. Ето и едно видео, надявам се да ви грабне и да посетите мястото https://youtu.be/tQx9JkJWpSY

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: