Мемориален комплекс „Васил Левски“ край село Бунево

Подбалканският път е приютил множество исторически градове и паметници, свидетели на патриотичния дух на нашия народ и възрожденското му минало.

На 55 км от столицата по пътя за Бургас се издига мемориален комплекс „Васил Левски”. юкомплексът е най-последния издигнат на територията на България в памет на апостола, както и на всички поднали в борбата за свобода от Средногорието. Изваяният от камък образ на Апостола е поставен така, че погледът му сочи към село Буново – място, където е живял три години. Още е жив споменът за къщата със скривалището, имената на съратниците му. Ако пътник минава оттам и се загледа в посоката, към която е отправил взор Апостола, ще остане очарован от гледката. Пътувайки в тази посока, не можех да не спра и да отдам почит на Апостола и неговото дело.

Момериалът е построен непосредствено до прохода „Гълъбец“ преди разклона за село Бунево и завършен през 2008 година. Идеята е на историкът Дойно Дойнов, родом от селото. Мемориалът е разположен от дясно на самото шосе, на широк завой и е разгърнат на голямо пространство, оформено за почивка, поклонение или размисъл.

Освен бюста на Апостола, който се издига в централната част на монумента, в страни от главния надпис може да видят ликовете на Георги Бенковски и Панайот Волов. Мемориалът е на две нива. След като се качат стълбите, в задната част има плочи с думи на Апостола, както и паметни плочи с изписани имената на всички борци за свобода от региона.

Срещу мемориала се открива гледка към ссело Бунево, от където започва Лудогорието. В далечината се разкриват арките на най-високия ЖП мост на Балканския полуостров. Някога оттук е преминавал най-старият път през Балкана към София. Красивия изглед, който се разкрива от пътя към селото наподобява на рекламна картичка, която трябва да накара туристите да помечтаят за живот сред чиста природа, ромон на река и звън на хлопки от добитък, прибиращ се вечер от поляните край селото.

Не случайно в района на Буново е построен мемориалния комплекс „Васил Левски”, където се събират хора с патриотични нагласи по всяко време на годината.В самото село са построени три паметника на героите, загинали по време на борбата за освобождение на България. Оттук започва Средногорието, районът, където се заражда и провежда борбата за освобождение през XIX век. От високия си пиедестал ни гледа внушителната скулптура на Левски, обърната с лице към бунтовното Средногорие. Хората от Буново разказват, че природата наоколо е развълнувала някога известния ни поет Любен Каравелов и така се родили емблематичните му стихове „Хубава си моя Горо”, припявани с вълнение от всеки българин.

Село Буново се намира под легендарния връх Баба, където има паметник на загиналите в Руско-турската освободителна война /1877-78 г/. Всяка година, на националния ни празник 3 март, който в Буново се отбелязва тържествено с венци и цветя, хората от селото тръгват към върха, за да почетат паметта на героите, загинали за свободата на България.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: