Археологическият парк “Тополница”в китното село Чавдар или пътуване 7000 години назад в Неолита

Може би не сте чували за община Чавдар, която е само на час път от София в посока Пирдоп. Село Чавдар е част от община Чавдар и се явява единственото населено място в цялата община. Това е и най-малката обшина в България в подножието на Стара планина. Селото се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора.

До 1899г. носи името Коланларе (от турски език “място с много коне, конско пасище”). Селото е като извадено от реклама за швейцарските алшпийски селища,благодарение на успешно усвояване на европейски фондове за регионално развитие от местния кмет и управление 2007-2013. За него преди време бях гледала предаване по телевизията и сега имах шанса да видя с очите си този малък райски кът в подножието на Стара планина. Преминах през цялото село, удивлявайки се на светещите му тротоари, улици, център и спретнати детски площадки. Красиви скамейки и мостчета от дърво бяха осеяли площада на селото, а фонтаните румоляха в унисон със спокойната гледка.

След като приключих с фотосесията си пред красивия фонатан на центъра, се запътих към музея на селото, който няма аналог в страната. Центърът-музей „Чавдар“ е първият интерактивен фолклорен център в България. Неговото предназначение е да съхранява местното материално и нематериално културно наследство, представяйки интерактивно фолклор, традиции, знания и умения като памет и жива практика. Това е пространство за деца и възрастни, където информацията е представена чрез информационни табла, анимирани видео клипове, компютърна игра, автентични експонати и др. Изградени са арт и интерактивни инсталации, работилница, които въвеждат посетителя в темата и му дават възможност и той самият да участва в образователния процес. 

Село Чавдар е наследник на най-старото население, откривано от учените в Средногорието, доказателство за което са археологическите разкопки на селищната могила край р. Тополница, показали, че организиран живот тук е имало още преди 7000 години. Селището е открито съвсем случайно през 1967 година при подготовка за засаждане на овощна градина. Проучването на неолитната култура „Чавдар“ започва през май 1968 г., и с едногодишно прекъсване, завършва през 1980 г. Открита е изключително ценна рисувана керамика, която по-късно е предоставена на специалисти за проучване. В работата върху селищната могила, която по същество в праисторическите времена е представлявала поселение върху наколни жилища край реката, се включват археолози от Великобритания и с тяхно учатие е извършено стратиграфско сондиране на терена, което от своя страна доказва съществуването на седем културни пласта.

Археологическият парк е отворен за посетители от 2012 година и се намира се на хълма до селото. Сградата на музея до който са археологическите къщи е модерна сграда, с красиво оформено зелено пространсто пред нея, голям паркинг, външна сцена, и открит ресторант в алпийски тип за многобройните посетители. Непосредствено до селищните постройки е построен внушителен спортно-увеселителен парк „Въжеландия“, в който премерихме силите си по-късно. До селището е построен красив параклис носещ името на Света Петка на самия хълм от дясната му страна към селото.

Музеят е много добре уреден с подробни хронологични описания на историческите епохи от началото на зараждането на цивилизацията по наши земи. В експозиционната зала на археологическия парк с помощта на табла, витрини и по желание екскурзоводна беседа се разказва подробно историята на разкритите седем културни пласта в селищната могила, най-ранният от които се нарича “Чавдар I” и е една от най-старите култури в Югоизточна Европа.Изложени са глинени съдове, метални уръдия на труда, автентичен модел на тъкачен стан и макет на самото селище.

Археологическият парк “Тополница” разполага с пет неолитни къщички ( в три, от които има възможност да се нощува в напълно автентична обстановка). Къщичките са построени от преплетени колове, обмазани с глина и разполагат с огнище, пещ, зърнохранилище, маса и столове. Всяка от 5-те къщи има свое наименование. Три от къщичките могат да се наемат за преспиване, като посетителите трябва да си носят спално бельо и да имат желание за необичайно преживяване. В тях са изградени дървени нарове, матраци, камина и малки столчета и маса. За любители на пътешевствия във времето, това е уникален начин да се преселиш за малко в Неолитната епоха 7000 години назад, дори за кратко, на символична цена!

След археологическия парк от дясната му страна красива пътека оформена с чакъл и дървена ограда водят към хълма с параклиса. Той е въстановен с дарения от златодобивната канадска фирма в Челопеч през 2008 и носи името на патрона на местрността Св. Петка. Отворен е всеки ден между 10:00 и 16:00. Още преди 120 години тук е поставен първият камък, с който е била почитана Света Петка-покровителка на село Чавдар. Сегашния параклис е изграден е от три купола с чешма под единия и голяма камбанария в дворното преостранство. Гледката разкриваща се от хълма към село Чавдар и Стара планина определено е главозамайваща и спираща дъха.

Разбира се, нямаше как да пропуснем увеселителния парк, на чиито въжени пътеки не се осмелих да се кача, но моите деца направиха с голям ентусиазъм! Атракцията се състои се от две катерачни стени с височина 8 и 10 м, кула за наблюдения, въжена градина на две нива и допълнителни съоръжения за най-малките посетители. Така наречената „Въжеландия“ дава разнообразни възможности за катерене, скачане, криене, люлеене, провиране и търкаляне сред сплетени цветни въжета.Гледката от върха на постройката, почти 30 метра височина открива по великолепен начин релефа на хълмовете на Стара Планина,селището, параклиса и е добра алтернатива за тези които не се осмелят да извървят въжените въздушни пътеки.

На два часа растояние от археологическия парк се намира природната забележителност водопадите „Казаните“. Те представляват съвкупност от 5 малки водопада. „Казаните“ са включени в Националния регистър на природните красоти и от 1970 г. са обявени за природна забележителност. За съжаление не намерих правилния път и поради напредване на времето не ги посетихме. За тези, които биха искали да посветят водопадите община Чавдар осигурява възможност и за офроуд разходка до „Казаните“ с високо-проходим автомобил, като услугата се заплаща в Археологически парк „Тополница“.

Къде се намира: село Чавдар, обл. Софийска ~70 км от София, ~ 1 час път

Вход за комплекса: 2 лв-възрастни, 3 лв-семеен билет , 1 лв-пенсионери и ученици

Работно време: 10:00-18:00 без почивен ден

Време, необходимо за разглеждане на обекта: ~30-40 мин2 Отговори на “Археологическият парк “Тополница”в китното село Чавдар или пътуване 7000 години назад в Неолита”

  1. Много красиво и подредено село.

    Харесвам

    1. Не съм виждала подобно село в Бг!

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: