Мездра-крепостта Калето със 700 години история

В един слънчев септемврийски ден, пътуваме през Искърското дефиле за Мездра в търсене за опознаване на нови кътчета около София и за да прекарам със семейството един от последните слънчеви уикенди сред природа и останки от историята ни. Пътят лъкатуши покрай река Искър и само десет км преди Мездра подминаваме великолепната природна композиция, наречена Ритлите. Гледката, която и друг път сме виждали на път от Черепишкия манастир е като изсечена от умел скулптор и поставена величествено в река Искър като скален параван. Трудно е да си представи човек, че тези величествени скали на днешния Врачански балкан са били дъно на море преди 120 милиона години!

След снимачна пауза и възклицания на възхищение, продължаваме към целта на нашето пътуване-Крепостта Калето на град Мездра. От София до Мездра има два основни автомобилни маршрута, които са с приблизително еднаква дължина от 97-98 километра. Първият маршрут е по автомагистрала Хемус до Ботевград и от там се поема по пътя към Враца. Вторият маршрут е през Искърското дефиле. Той е много живописен, пред вид красивите речно-скални гледки в Искърския пролом, но отнема с около половин час повече от първия като времетраене. Мездра е град, изграден около железопътната линия по маршрута София-Варна. На територията на града са намерени останки от каменно-медната епоха, както и следи от по-късни цивилизации. Целта на нашето пътуване беше запознаване с историята на региона и по-точно посещение на крепостта Калето.

Тази крепост е реставрирана и открита за посетители през 2013 година. За наше съжаление разбрахме, че сме пропуснали проведения тук фестивал през месец май, посветен на бита и културата на средновековните хора, обитавали региона на сегашния град Мездра.

Лесно намерихме крепостта, имаше табели преди и след нея. Отпред е построен голям паркинг и красиво оформено пространство за посетители.

Крепостта е разположена на скалист масив над коритото на река Искър .Хълмът е естествено защитен и разположен на стратегическо място, където са се пресичали важни търговски пътища. От тук в древността е минавал пътят, свързващ римския град Уплиа Ескус със Сердика, а регионът и днес е място, през което минават пътищата свързващи Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България.

През дългия период на своето съществуване крепостта е охранявала достъпа до проходите на Стара Планина и селището, което се е простирало северно от нея и върху чиито развалини сега е построен съвременния град Мездра. Крепостта може да се обиколи за половин час. Има отделна постройка, в която се прожектират кратки информационни материали за историята и, и са изложени артефакти и макет на крепостта .

Калето - една от външните стени

Калето – една от външните стени

В района на крепостта Калето са разкрити няколко археологически пласта от различни епохи:

  • каменно-медна (IV хил.пр.Хр.);
  • ранножелязна (VIII-VI век пр.Хр);
  • римска (II-IV век);
  • византийски период (V-VI век);
  • Българско средновековие (IX-XI век)

Сайтът на крепостта е изключително подробен и информативен за историята на обитателите на местността, историческата трансформация , която търпи крепостта, както и за културните и битови нрави на племената и народите населявали тези земи. Краят на живота в крепостта и селището, известно с името Торбарица през Българското средновековие е през 11 век. Тогава крепостта е разрушена от турците, когато Василий II предприема поход срещу Видин и завладява северозападните български земи.

Табелки и описания има из цялото археологическо място за любознателните посетители, а в информационния център намерихме и допълнителни брошури.

Завършихме деня с пикник, на брега на реката срещу Крепостта покрай ромолящите води на Искър в късния следобед. В далечината гордо стърчаха скалистите формации на Врачанския балкан, неми свидетели на хилядолетната история на Калето.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: