„Стъпалата“-панорамна пътека в подножието на трите планински колоса на България

Районът на Разлог е разположен между трите най-величествени планини на Балканския полуостров – Рила, Пирин и Родопите. Географското положение придава на Разложката котловина необичайна и завладяваща атмосфера. Красивата долина на р. Места пресича района и е естествената му връзка с гр. Драма на юг в Гърция. До скоро градът беше пренебрегван като туристическа дестинация покрай минералните извори на село Баня, разработения планински курорт Банско, голф-игрището на „Пирин Голф и кънтри клуб“, спа комплекса Катарино, ски пистата Кулинито и др.

От април 2015 Разлог се радва и на една нова туристическа атракция, която определено предизвика любопитството ми. След завръщане ми от джаз фестивала в Банско през горещия август, реших да посетя тази нова придобивка, която все повече набираше популярност. Става въпрос за панорамна алея наречена „Стъпалата“,един европроект за близо 300 000 евро, който става привличащ фактор за туристи и местни.

Последната спирка от екопътека „Стъпалата“ се нарича хълма “Голака” и завършва с кула, която е главната атракция. Дванадесетметровият кула се вижда още в далечината като се наближи Разлог. Тя се извисява над града и открива прекрасна панорама към трите заобикалящи я планини и целия град.

Кулата е изградена от метал и стъкло и наподобява пространствен модел на ДНК. До нея се стига по доста стъпала в спираловидна форма, между които са изградени панорамни площадки, пейки, една панорамна кула и множество информационни табла и артефакти и постери.

Интересни бяха експозициите на намерени амулети, археологически останки намерени в Разложката котловина. Реплика на българския календар и богинята на плодородието бяха изложени придружени от подробна информация за историческото минало на региона, традиции, видове разстителност, животинския свят който обитава околието и др.

Интересно за Панорамна алея „Стъпалата“ е това, че тя носи името на един от най-любопитните природни феномени в Пирин планина, към която има перфектен изглед от крайната точка на алеята. Той представлява седем на брой стърчащи мраморни зъбера, наредени един под друг и образуващи формата на стълби. Главната забележителност на панорамната алея е дванадесетметровата кула, разполагаща се на върха на хълма.

Платформата на конструкцията представя една 360градусова гледка, която спира дъха още като се изкачи и последното стъпало на кулата. В подножието на кулата се намира друга стъклена площадка във формата на арка, който предлага цялостна панорама на града и Пирин.

Останахме известно време на дървените кресла за да се любуваме на града в подножието на краката ни, гледайки как сутришната мараня се разнася и оголва величествените зъбери на Пирин и Рила.

За любителите на планински туризъм Разложкия регион предлага и други еко пътеки, които заслужават внимание като „Пътеката на глухаря“, „Пътеката на рилската иглика“, пешеходният маршрут „Добърско – Вековния бор – Добърско“ в региона на село Добърско, също така „Към царството на еделвайса“, „Самодивска пътека“ и „Хайдушка пътека“ . Тук е и най-големият биосферен резерват в България „Баюви дупки – Джинджирица“, една от 8-те уникални природни и културни ценности на България, намиращи се под егидата на ЮНЕСКО. Над 127 ендемични вида и 130 вида билки и диви цветя са само част от впечатляващото биоразнообразие.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: