Аква Калиде-любимите бани на императори, царе и владетели

Прекарвам летнитв месеци на Българското черноморские, в района на Бургас. Бидейки изследовател и пътешевствник по душа, вече познавах региона обстойно и търсех нещо, което да предизвика любопитството ми и така попаднах на ново-възстановения термален комплекс Аква Калиде.

Акве Калиде край Бургас е сравнително нов туристически обект, последно реставриран през 2014. Мястото се намира на около 14 километра северозападно от центъра на Бургас между селата Ветрен и Банево, сега квартали на Бургас, Представлява бани още от римско време, използвани преди това от траките като светилище и в последствие преустройвани през вековете. Ползвали са се и в наши дни до преди няколко години, но сега са единствено музей. През Средновековието Аква Калиде е споменат с имената Терма и Термопол. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, римските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския хам Тервел и султан Сюлейман Великолепни. Днес на територията му са разположени известните Бургаски минерални бани.

Археологически находки показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още през VI – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на I хил. пр. Хр. в най-почитаното „Светилището на трите нимфи“, което векове наред привличало много поклонници. Легендата за трите нимфи беше представена в интерактивната 3Д презентация вътре в самата минерална баня. В дневногръцката митология Нимфите са били покровителки на цялата природа и растителност. Те са били два вида: нимфи покровителки на солените води Океаниди, и нимфи покровителки на сладките води наречени Наяди. Смятало се е, че ако нимфи покровителстват извор, той придобива магическа и лечебна сила и водата му носи вечна младост. Казват, че три нимфи били покровителки на Аква Калиде ( “топла вода” в превод от латински), но не могли да опазят чистотата на изворите и били вкаменени.

Най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани са от IV век. пр. Хр., когато Филип II Македонски е летувал там. По време на Римската империя, минералните извори са били изключително почитани, поради специалното отношение на римляните към здравето, чистотата и здравословния живот. Император Траян (98-117) изключително допринесъл за построяване на обшествени бани и центрове за отдих и водолечение по тези земи. След него друг император Септимий Север организирал специални спортни тържества на територията на Аква Калиде, наречени “ Северина Нимфея“, като почит на извора на трите нимфи.

П0-късно, за да предпази селището от варварските набези, император Юстиян 1, през 6 век предприема изграждането на внушителни стени, за да предпази населението от нашесвеници.

При създаването на Българското царство минералните бани продължават да съществуват, вече под името Терма или Термополис. Не далеч от там се е състояла историческа битка между българската войска начело на хан Тервел срещу византийците, която завършва с победа от българска страна и с поражение на армията на Юстиян 2.

По земите на Аква Калиде стъпват и рицарите от четвъртият кръстоносен поход, които преименуват мястото на “ Ла Ферме“, но за съжаление разрушават селището наред със изградените минерални бани. Дълго време след кръстоносците, минералния извор на трите нимфи е в пълно забвение и лежи под руини.

При владението на Сюлейман 1 Беликолепни (1520-1566) минералните бани са въстановени изцяло и е изграден хамам ( турска баня). В благодарност за излекуваната подагра, султанът възнаграждава щедро района и облагородява самото селище с изворите.

Най-интеренсата част от посещението на Аква Калиде е банята на султана. Тя е напълно въстановена в много красиви ориенталски плочки, изцяло в красива тъмно- синя цветова гама. Стенописите са изключително красиви в стил на османската империя 15-16 век.

Управничката на банята и на археологичния комплекс ни сподели, че само до преди 6 години се е къпала в банята, когато съоражението е било достъпно за граждани. В момента музейния комплекс предлага 10 минутна прожекция на куполния покрив на банята, която показва в много интерактивен вид историята на извора от древността до 16 век. Очарователната атмосфера на банята, наред с прохладата на мрамора на който седяхме, направиха трудно тръгването от това красиво място. С чувество за хумор уредничката вметна, че благодарение на лечебната вода нейните 310 години са едва видими:)

Отвън край банята има солидни останки от големите римски терми, които все още се проучват, но могат да бъдат разгледани.

Откъм входа на археологическия комплекс са минералните извори с топлата вода, която има приблизително 44 градуса. От скоро на амфитеатъра се провеждат концерти, предлагат се прожекции на кино на открито и други културни меропроятия. Има сувенирен магазин, заведение за хранене и кафене с много любезен персонал. Аква Калиде ни върна в една действителност на нимфи, а легендата ни накара да усетим историята откъм приказната и страна.Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: